- II. Yüksek proteinli rejim nelerdir?
- III. Kilo kaybı için yüksek proteinli diyetin yararları
- IV. Kilo kaybı için yüksek proteinli bir rejim iyi mi uygulanır?
- V. Yüksek proteinli bir rejimde yenmesi ihtiyaç duyulan yiyecekler
- 6. Mevzuyla İlgili Sıkça Sorulan Sorular
- Yüksek proteinli diyetin yan tesirleri
- IX. Yüksek proteinli bir rejime idame etmek için ipuçları
Yüksek proteinli rejim, protein açısından varlıklı ve karbonhidrat açısından düşük bir rejimdir. Çoğu zaman kg kaybı ve kas geliştirme için önerilir.
Yüksek proteinli bir diyetin yağ yitirilmesine destek olmasının birçok sebebi vardır. ilk başlarda, protein karbonhidratlardan ya da yağdan daha doyurucudur. Bu, protein açısından varlıklı bir öğün yedikten sonrasında kendinizi tok hissedeceğiniz ve aşırı yeme olasılığınızın daha düşük olacağı anlama gelir.
İkincisi, protein kas kütlesini korumaya destek sağlar. Kilo verdiğinizde hem yağ bununla birlikte kas kaybedersiniz. Sadece, yüksek proteinli bir rejim uygularsanız, kas kütlenizi korumaya destek olabilir ve bu da daha çok yağ yakmanıza destek sağlar.
Üçüncüsü, protein metabolizmanızı hızlandırmaya destek sağlar. Bu, egzersiz yapmadığınız zamanlarda bile gün süresince daha çok kalori yakacağınız anlama gelir.
Bu faydaların yanı sıra, yüksek proteinli bir rejim kas yapmanıza da destek olabilir. Bunun sebebi, proteinin kas büyümesi ve onarımı için lüzumlu olmasıdır.
Yüksek proteinli bir rejimi takip etmeyi düşünüyorsanız, aklınızda bulundurmanız ihtiyaç duyulan birkaç şey var. ilk başlarda, yağsız et, balık, yumurta ve süt ürünleri benzer biçimde yüksek kaliteli protein kaynaklarını seçtiğinizden güvenli olun. İkinci olarak, kalorisi yüksek ve gıda kıymeti düşük olan işlenmiş etlerden ve şekerli içeceklerden kaçının. Üçüncüsü, bolca su içtiğinizden güvenli olun, şundan dolayı bu sizi nemli ve tok hissetmenize destek olacaktır.
Yüksek proteinli bir rejim uyguluyorsanız, tertipli egzersiz yaptığınızdan da güvenli olmalısınız. Bu, yağ yakmanıza ve kas yapmanıza destek olacaktır.
Genel hatlarıyla, yüksek proteinli bir rejim zayıflamanın ve kas yapmanın sıhhatli ve etken bir yolu olabilir. Sadece, sıhhatli protein kaynakları seçtiğinizden ve işlenmiş etlerden ve şekerli içeceklerden kaçındığınızdan güvenli olmak önemlidir.
Hususiyet | Yüksek Proteinli Diyet |
---|---|
Yağ kaybı | Tokluk hissini artırarak ve kalori alımını azaltarak zayıflamaya destek olabilir. |
Kas geliştirme | Kas büyümesi için lüzumlu proteini sağlayarak kas yapımına destek olabilir. |
Kilo kaybı | Tokluk hissini artırarak ve kalori alımını azaltarak zayıflamaya destek olabilir. |
Protein metabolizması | Kas gelişimi için lüzumlu proteini sağlayarak protein metabolizmasının iyileştirilmesine destek olabilir. |
II. Yüksek proteinli rejim nelerdir?
Yüksek proteinli rejim, protein açısından yüksek ve karbonhidrat açısından düşük bir rejimdir. Tavsiye edilen günlük protein alımı vücut ağırlığının kilogramı başına 0,8 gramdır, sadece yüksek proteinli bir rejim tipik olarak vücut ağırlığının kilogramı başına 1,2 ila 2,0 gram protein ihtiva eder.
Yüksek proteinli rejimler çoğu zaman kg kaybı, kas geliştirme ve atletik performans için kullanılır. Sadece, bu amaçlar için yüksek proteinli diyetlerin etkinliği hikayesinde birtakım tartışmalar vardır.
Birtakım araştırmalar yüksek proteinli diyetlerin zayıflamaya destek olabileceğini gösterirken, öteki araştırmalar yüksek proteinli rejimler ile düşük proteinli rejimler içinde kg kaybı açısından bir ayrım bulamadı.
Yüksek proteinli rejimler de kas yapımına destek olabilir, sadece tesirleri mukavemet antrenmanları kadar bariz değildir.
Yüksek proteinli rejimler sıhhatli yetişkinler için çoğu zaman güvenlidir, sadece böbrek hastalığı ya da öteki esenlik sorunları olan kişiler için zararı olan olabilir.
III. Kilo kaybı için yüksek proteinli diyetin yararları
Yüksek proteinli bir diyetin kg kaybı için muhtelif yararları olduğu gösterilmiştir, bunlar içinde şunlar yer alır:
- Artan tokluk hissi
- Artan metabolizma
- Azalmış iştah
- Artan kas hacmi
- Geliştirilmiş vücut kompozisyonu
Obez yetişkinler üstünde meydana getirilen bir çalışmada, yüksek proteinli bir rejim uygulayanlar düşük proteinli bir rejim uygulayanlara gore daha çok kg ve vücut hasım yitirdi. Ek olarak bel çevrelerinde daha çok azalma oldu ve kan şekeri ve kolesterol seviyeleri iyileşti.
Başka bir emek harcama, 12 hafta süresince yüksek proteinli bir rejim tatbik eden kişilerin düşük proteinli bir rejim tatbik eden kişilere gore daha çok kg ve vücut hasım kaybettiğini buldu. Ek olarak yağsız kas kütlelerinde daha çok artış oldu.
Inceleme genel hatlarıyla yüksek proteinli bir diyetin zayıflamanın ve genel sağlığınızı iyileştirmenin etken bir yolu olabileceğini gösteriyor.
IV. Kilo kaybı için yüksek proteinli bir rejim iyi mi uygulanır?
Kilo vermek için yüksek proteinli bir rejim uygularken aklınızda bulundurmanız ihtiyaç duyulan birkaç mühim nokta var.
Evvela kafi protein yediğinizden güvenli olmalısınız. Protein için tavsiye edilen günlük alım miktarı vücut ağırlığının kilogramı başına 0,8 gramdır, sadece zayıflamaya çalışan kişilerin daha çok protein yemesi gerekebilir. İyi bir kaide, vücut ağırlığının poundu başına 1 gram protein hedeflemektir.
İkincisi, sıhhatli protein kaynaklarını seçmelisiniz. Bu, yağsız et, balık, kümes hayvanı, fasulye ve kuruyemişleri kura çekmek anlama gelir. Ek olarak işlenmiş et ve yüksek yağlı süt ürünleri alımınızı da sınırlamalısınız.
Üçüncüsü, dengeli bir rejim uyguladığınızdan güvenli olmalısınız. Yüksek proteinli bir rejim yeniden de kucak dolusu meyve, sebze ve tam tahıl içermelidir.
En son, kafi egzersiz yaptığınızdan güvenli olmanız icap eder. Egzersiz kg kaybı için önemlidir ve kg verirken kas kütlenizi korumanıza da destek olabilir.
Bu ipuçlarını takip ederseniz, yüksek proteinli bir rejimle emin ve etken bir halde kg verebilirsiniz.
V. Yüksek proteinli bir rejimde yenmesi ihtiyaç duyulan yiyecekler
Yüksek proteinli bir rejim, protein açısından yüksek ve karbonhidrat açısından düşük bir rejimdir. Yetişkinler için tavsiye edilen günlük protein alımı, vücut ağırlığının kilogramı başına 0,8 gramdır. Sadece zayıflamaya ya da kas meydana getirmeye çalışan kişilerin daha çok protein tüketmesi gerekebilir.
İyi protein kaynaklarından bazıları şunlardır:
- Tavuk, hindi ve balık benzer biçimde yağsız etler
- Yumurtalar
- Süt, yoğurt ve peynir benzer biçimde süt ürünleri
- Fasulye ve baklagiller
- Kuruyemişler ve tohumlar
Yüksek proteinli bir rejimde yiyeceğiniz yemekleri seçerken, kafi oranda meyve, sebze ve tam tahıl aldığınızdan güvenli olmak önemlidir. Bu yiyecekler temel vitaminler, mineraller ve lif sağlar.
İşte sıhhatli, yüksek proteinli bir beslenme için birtakım ipuçları:
- Protein kaynaklarınızı çeşitlendirin. Her gün bir tek tavuk yemeyin. Değişik et, balık, yumurta, fasulye ve baklagil türlerini kontrol edin.
- Proteininizi sıhhatli yollarla pişirin. Proteininizi kızartmak yerine ızgara yapın, fırında pişirin ya da kavurun.
- Yemeklerinize protein ilave edin. Salatalarınıza fasulye, kahvaltınıza yumurta ya da smoothielerinize yoğurt ilave edin.
- Meyveleri, sebzeleri ve tam tahılları ihmal etmeyin. Bu besinler sıhhatli bir rejim için eğer olmazsa olmazdır.
Bu ipuçlarını takip ederek, zayıflama ya da fitness hedeflerinize ulaşmanıza destek olacak sıhhatli ve yüksek proteinli bir diyetin tadını çıkarabilirsiniz.
6. Mevzuyla İlgili Sıkça Sorulan Sorular
İşte yüksek proteinli rejimler ve yağ kaybı ile alakalı sıkça sorulan sorular:
-
Yüksek proteinli rejim kg vermeme destek sağlar mu?
-
Kilo vermek için günde ne kadar protein tüketmeliyim?
-
Yüksek proteinli bir rejimde yenebilecek en iyi besinler nedir?
-
Yüksek proteinli diyetin yan tesirleri nedir?
-
Yüksek proteinli rejim ile alakalı ne vakit doktora görünmeliyim?
-
Uzun solukta yüksek proteinli beslenmeyi iyi mi sürdürebilirim?
Yüksek proteinli diyetin yan tesirleri
Yüksek proteinli diyetin birtakım yan tesirleri olabilir, bunlar içinde şunlar yer alır:
- Artan susuzluk
- Sık idrara çıkma
- Kabızlık
- Bulantı
- İshal
- Baş ağrısı
- Fena soluk
- Böbrek taşı riskinin artması
- Osteoporoz riskinin artması
Bu yan etkilerden herhangi birini yaşarsanız doktorunuzla görüşmeniz önemlidir.
Ne vakit doktora görünmeli?
Ne vakit doktora görünmeli?
Yüksek proteinli bir rejime başlamayı düşünüyorsanız, ilkin doktorunuzla görüşmeniz önemlidir. Böbrek hastalığı ya da karaciğer hastalığı benzer biçimde altta yatan herhangi bir esenlik sorununuz var ise bu bilhassa önemlidir. Doktorunuz, yüksek proteinli bir diyetin sizin için müsait olup olmadığını belirlemenize destek olabilir ve rejimi emin bir halde iyi mi uygulayacağınız hikayesinde size rehberlik sağlayabilir.
IX. Yüksek proteinli bir rejime idame etmek için ipuçları
İşte yüksek proteinli beslenmeye idame etmek için birtakım ipuçları:
- Gün süresince kucak dolusu protein açısından varlıklı yiyecekler yediğinizden güvenli olun. Bu, tok ve doygunluk olmuş kalmanıza destek olacak ve aşırı yemenizi önleyecektir.
- Tavuk, balık, tofu ve fasulye benzer biçimde yağsız protein kaynaklarını seçin. Bunlar kırmızı etten daha azca doymuş yağ ve kolesterol ihtiva eder.
- Protein kaynaklarınızı çeşitlendirin. Her gün aynı proteinli yemekleri yiyecek bunaltıcı olabilir. Değişik et, balık, kümes hayvanı, fasulye ve tofu türlerini kontrol edin.
- Proteinli yiyeceklerinizi sıhhatli yollarla pişirin. Izgara yapmak, fırınlamak ve kavurmak iyi seçeneklerdir. Proteinli yiyeceklerinizi yağda ya da tereyağında kızartmaktan kaçının.
- Atıştırmalıklarınıza protein ilave edin. Bu, tok kalmanıza ve öğünlerde aşırı yiyecek yememenize destek olacaktır. Birtakım iyi protein atıştırmalıkları içinde yoğurt, kuruyemişler, tohumlar ve protein barları bulunur.
- Bolca su için. Susuz kalmamak genel esenlik için önemlidir ve bununla birlikte tok hissetmenize destek olabilir.
- Tertipli egzersiz yapın. Egzersiz kalori yakmanıza ve kas yapmanıza destek sağlar. Kas, yağdan metabolik olarak daha aktiftir, bu yüzden ne kadar fazlaca kasınız var ise, dinlenme halinde o denli fazlaca kalori yakarsınız.
- Diyetinizde kademeli değişimler yapın. Rejiminizi fazlaca süratli değiştirmeye çalışmak can sıkan olabilir ve başarısızlığa yol açabilir. Her gün öğünlerinize bir ya da iki porsiyon daha protein eklemek benzer biçimde ufak değişimler yaparak başlayın.
- Bir yardımcı sistemi bulun. Sıhhatli bir rejim yemeye çalışan arkadaşlarınız ya da aile üyelerinizin olması motivasyonunuzu korumanıza destek olabilir.
S: Kilo vermede yüksek proteinli diyetin yararları nedir?
C: Yüksek proteinli bir rejim tokluk hissini artırarak, açlığı azaltarak ve metabolizmayı hızlandırarak zayıflamaya destek olabilir.
S: Yüksek proteinli bir rejimde hangi gıdaları yemeliyim?
A: Balık, tavuk, hindi, tofu ve fasulye benzer biçimde yağsız protein kaynaklarını kucak dolusu yemelisiniz. Ek olarak kucak dolusu meyve, sebze ve tam tahıl yemelisiniz.
S: Yüksek proteinli bir rejimde hangi gıdalardan kaçınmalıyım?
İşlenmiş besinlerden, şekerli içeceklerden ve sağlıksız yağlardan uzak durmalısınız.
0 Yorum