Duygusal yeme, zayıflamaya yahut sıhhatli bir kiloyu korumaya çalışan kişiler için yaygın bir sorundur. Stresli, endişeli yahut depresif hissettiğinizde aşırı yeme isteğine direnmek zor olabilir. Sadece romantik yeme, zayıflama hedeflerinizi sabote edebilir ve kilogram alımına yol açabilir.
Bu makalede romantik yemenin ne olduğu, niçin olduğu ve bunun üstesinden iyi mi gelebileceğiniz tartışılacaktır. Ek olarak stresi idare etme ve zor duygularla başa çıkmanın daha sıhhatli yollarını bulma hikayesinde ipuçları vereceğiz.
## Duygusal Yeme Nelerdir?
Duygusal yeme, stres, endişe yahut can sıkıntısı benzer biçimde romantik bir tetikleyiciye cevap olarak yiyecek yemenizdir. Duygusal olarak yiyecek yediğinizde, aslen aç değilsinizdir. Duygularınızla başa çıkmak için yemek kullanıyorsunuz.
Duygusal yeme, düzgüsel açlıktan fark eder. Aç olduğunuzda, fizyolojik olarak yiyecek yeme ihtiyacı hissedersiniz. Ek olarak, yiyecek arzu ettiğiniz muayyen yemekleri de belirleyebilirsiniz. Duygusal olarak yiyecek yediğinizde, asla aç hissetmeyebilirsiniz. Ek olarak, normalde hoşlanmadığınız yemekleri yediğinizi ayrım edebilirsiniz.
## Duygusal Yeme Niçin Olur?
İnsanların rahatlamak için yemeğe yönelmesinin birçok sebebi vardır. En yaygın nedenlerden bazıları şunlardır:
Stres: Stresli hissettiğinizde, vücudunuz iştahınızı artırabilecek hormonlar salgılar. Bu hormonlar ek olarak bitkin ve halsiz hissetmenize niçin olabilir, bu da aşırı yeme isteğine direnmenizi zorlaştırabilir.
Endişe: Endişe bununla birlikte romantik yemeğe de yol açabilir. Kaygılı hissettiğinizde, sinirlerinizi yatıştırmak yahut endişelerinizden uzaklaşmak için yiyecek yediğinizi görebilirsiniz.
Can sıkıntısı: Can sıkıntısı romantik yemeğe de yol açabilir. Canınız sıkıldığında, vakit dercetmek yahut kendinizi daha doygunluk olmuş sezmek için yiyecek yerken bulabilirsiniz.
Yalnızlık: Yalnızlık romantik yemeğe de yol açabilir. Kendinizi sadece hissettiğinizde, kendinizi rahatlatmak yahut boşluğu doldurmak için yiyecek yerken bulabilirsiniz.
## Duygusal Yeme Bozukluğunun Emareleri
Duygusal olarak yediğinize dair bir takım işaret vardır. En yaygın işaretlerden bazıları şunlardır:
* Aç olmadığın biçimde yiyecek yersin.
* Süratli ve fazla düşünmeden yiyecek yiyorsun.
* Kendinizi rahatsız edici bir halde tok hissedene kadar yersiniz.
* Gizlice yiyecek yiyorsun.
* Yeme alışkanlıklarınızdan ötürü suçluluk yahut utanç duyuyorsunuz.
* Kilonuzda dalgalanmalar olduysa yahut kilogram aldıysanız.
## Duygusal Yemeğin Neticeleri
Duygusal yeme alışkanlığının pek oldukca negatif kararı olabilir, bunlardan bazıları şunlardır:
* Kilo alma yahut verme sorunları.
* Aşırı kiloluluk, diyabet ve kalp rahatsızlıkları benzer biçimde esenlik sorunları.
* Kendine güvensiz.
* Depresyon.
* Kaygı.
* İlişki sorunları.
## Duygusal Yemeyi Nasıl Aşarsınız?
Duygusal yemeyle savaşım ediyorsanız, bunun üstesinden gelmek için yapabileceğiniz birkaç şey var. En etken stratejilerden bazıları şunlardır:
Tetikleyicilerinizi belirleyin. Duygusal yeme bozukluğunun üstesinden gelmenin ilk adımı, aşırı yemenize yol açan tetikleyicileri belirlemektir. Tetikleyicilerinizin ne işe yaradığını öğrendikten sonrasında, onlarla sıhhatli bir halde başa çıkmak için stratejiler geliştirmeye başlayabilirsiniz.
Stresi yönetmeyi öğrenin. Stres, romantik yemenin en yaygın tetikleyicilerinden biridir. Stresi sıhhatli bir halde yönetmeyi öğrenmek, aşırı yemekten kaçınmanıza destek olabilir. Birtakım etken stres yönetimi teknikleri içinde egzersiz, yoga, meditasyon ve derin soluk egzersizleri bulunur.
Sıhhatli başa çıkma mekanizmaları bulun. Stresli yahut romantik hissettiğinizde, duygularınızla başa çıkmanın sıhhatli yollarını bulmak önemlidir. Birtakım sıhhatli başa çıkma mekanizmaları içinde arkadaşlarınız ve ailenizle süre dercetmek, müzik dinlemek, kitap okumak yahut bir hobiyle uğraşmak yer alır.
Kendinizi yoksun etmeyin. İnsanların romantik yeme bozukluğunun üstesinden gelmeye çalışırken icra ettikleri en büyük hatalardan biri, kendilerini sevdikleri yemeklerden yoksun bırakmaktır. Bu, aşırı yemeye ve kilogram almaya yol açabilir. Bunun yerine, sıhhatli yemekleri ölçülü bir halde yemeye odaklanın.
Kademeli değişimler yapın. Yeme alışkanlıklarınızı aniden değiştirmeye çalışmak bunaltan olabilir ve başarısızlığa yol açabilir. Bunun yerine, uygulayabileceğiniz minik, kademeli değişimler oluşturmaya odaklanın. Zaman içinde, bu değişimler birikecek ve neticeleri görmeye başlayacaksınız.
Ustalaşmış yardım alın. Duygusal yeme bozukluğunun üstesinden kendi başınıza gelmekte zorlanıyorsanız, ustalaşmış yardım almayı düşünün. Bir terapist, romantik yeme sorununuzun kökenini belirlemenize ve duygularınızla sıhhatli bir halde başa çıkma stratejileri geliştirmenize destek olabilir.
## Stresi Idare etme Stratejileri
Bir adet var
Antet | Hususiyet |
---|---|
Duygusal Yeme | Stresli yahut romantik hissettiğinizde aşırı yiyecek yiyecek |
Kilo kaybı | Kilo vermek yahut sıhhatli bir kiloyu korumak |
Rejim | Muayyen yemekleri kısıtlayan yahut teşvik eden yeme planı |
Sıhhatli Beslenme | Sağlığı destekleyen besleyici yiyecekler yiyecek |
Kendi haline bakım | Fizyolojik, zihinsel ve romantik refahı destekleyen eylemler |
II. Duygusal Yeme Nelerdir?
Duygusal yeme, stres, endişe yahut can sıkıntısı benzer biçimde romantik bir tetikleyiciye cevap olarak yeme eylemini tarif etmek için kullanılan bir terimdir. Duygusal olarak yediğinizde, aslen aç değilsinizdir, sadece duygularınızla başa çıkmak için yemeği kullanıyorsunuzdur. Bu, aşırı yemeye ve kilogram almaya yol açabilir.
Duygusal yeme yaygın bir sorundur ve her yaştan, cinsiyetten ve sosyoekonomik geçmişten insanı etkileyebilir. Duygusal yemeye katkıda bulunabilecek genetik, benlik özellikleri ve hayat deneyimleri benzer biçimde bir takım unsur vardır.
Duygusal yemeyle savaşım ediyorsanız, nitelikli bir ruh sağlığı uzmanından yardım almanız önemlidir. Duygusal yemenizin tetikleyicilerini belirlemenize ve sıhhatli başa çıkma mekanizmaları geliştirmenize destek olabilirler.
III. Duygusal Yeme Bozukluğunun Sebepleri
Duygusal yemeye katkıda bulunabilecek pek oldukca değişik unsur vardır, bunlardan bazıları şunlardır:
- Stres
- Kaygı
- Depresyon
- Yalnızlık
- Can sıkıntısı
- Açlık
- Kendine güvensiz
- Sağlıksız başa çıkma mekanizmaları
Stresli, kaygılı yahut depresif hissettiğimizde rahatlamak için yemeğe yönelebiliriz. Yiyecek bizlere negatif duygularımızdan geçici bir rehavet hissi sağlayabilir. Sadece bu rehavet yalnızca geçicidir ve kilogram alımına ve öteki esenlik problemlerine yol açabilir.
Duygusal yeme bozukluğunuzun nedenlerini tahmin etmek, üstesinden gelmek için etken stratejiler geliştirmek açısından önemlidir. Duygusal yeme bozukluğunuzla savaşım ediyorsanız, ustalaşmış yardım almak önemlidir. Bir terapist, romantik yeme bozukluğunuzun kökenini belirlemenize ve sıhhatli başa çıkma mekanizmaları geliştirmenize destek olabilir.
IV. Duygusal Yeme Bozukluğunun Emareleri
Duygusal yiyecek yediğinizi yayınlayan birtakım işaretler şunlardır:
- Aç olmadığın biçimde yiyecek yiyorsun
- Stresle yahut negatif duygularla başa çıkmak için yiyecek yersiniz
- Süratli bir halde büyük oranda yemek tüketiyorsunuz
- Gizlice yiyecek yiyorsun
- Yediğiniz yemekten ötürü suçluluk yahut utanç duyuyorsunuz
Duygusal yeme alışkanlığınız olabileceğinden kaygı ediyorsanız, doktorunuzla yahut bir ruh sağlığı uzmanıyla görüşmeniz önemlidir. Duygusal yeme alışkanlığınızın altında yatan sebepleri belirlemenize ve stres ve zor duygularla daha sıhhatli bir halde başa çıkma stratejileri geliştirmenize destek olabilirler.
V. Duygusal Yeme Bozukluğunun Neticeleri
Duygusal yeme alışkanlığının pek oldukca negatif kararı olabilir, bunlardan bazıları şunlardır:
- Kilo alımı yahut zayıflamada güçlük
- Sağlıksız beslenme alışkanlıkları
- Vücut imajınızdan memnuniyetsizlik
- Suçluluk, utanç yahut kendinden nefret etme duyguları
- İlişki sorunları
- Kendine güvensiz
- Ruh hali değişiklikleri
- Depresyon
- Kaygı
Duygusal yemeyle savaşım ediyorsanız, nitelikli bir esenlik uzmanından yardım almanız önemlidir. Duygusal yemenizin altında yatan sebepleri belirlemenize ve stres ve zor duygularla sıhhatli bir halde başa çıkma stratejileri geliştirmenize destek olabilirler.
VI. Duygusal Yemeyi Nasıl Aşarsınız?
Duygusal yemeyi yenmek için yapabileceğiniz birkaç şey var. Bunlar şunları ihtiva eder:
- Tetikleyicilerinizi belirleyin.
- Stresinizi yönetmeyi öğrenin.
- Sıhhatli başa çıkma mekanizmaları geliştirin.
- Bir yardımcı sistemi yaratın.
- Ustalaşmış yardım alın.
Tetikleyicilerinizi belirlemek, romantik yeme bozukluğunun üstesinden gelmenin ilk adımıdır. Aşırı yeme bozukluğunuzu neyin tetiklediğini öğrendikten sonrasında, bu tetikleyicilerden kaçınmaya yahut onları yönetmeye başlayabilirsiniz. Duygusal yeme bozukluğunun birtakım yaygın tetikleyicileri şunlardır:
- Stres
- Kızgınlık
- Keder
- Can sıkıntısı
- Yalnızlık
Tetikleyicilerinizi öğrendikten sonrasında, stresinizi ve zor duygularınızı sıhhatli bir halde tedvir etmek için stratejiler geliştirmeye başlayabilirsiniz. Birtakım sıhhatli başa çıkma mekanizmaları şunlardır:
- Egzersiz yapmak
- Günlük tutma
- Meditasyon
- Okuma
- Bir arkadaşınızla yahut terapistinizle konuşmak
Duygusal yeme bozukluğunun üstesinden gelmek için bir yardımcı sistemi kurmak da önemlidir. Neler yaşadığınızı anlayan ve size yardımcı ve cesaret sunabilecek insanları bulun. Bu, aile üyeleri, dostlar yahut bir terapist olabilir.
Duygusal yeme bozukluğunun üstesinden kendi başınıza gelmekte zorlanıyorsanız, ustalaşmış yardım almanız gerekebilir. Bir terapist, tetikleyicilerinizi belirlemenize, sıhhatli başa çıkma mekanizmaları geliştirmenize ve bir yardımcı sistemi oluşturmanıza destek olabilir.
VII. Stresi Idare etme Stratejileri
Stresi sıhhatli bir halde tedvir etmek için yapabileceğiniz birkaç şey var. Bunlar şunları ihtiva eder:
- Egzersiz yapmak
- Rehavet teknikleri
- Toplumsal yardımcı
- Sıhhatli beslenme
- Uyumak
Egzersiz stresi azaltmanın mükemmel bir yoludur. Egzersiz yaptığınızda vücudunuz ruh halini iyileştirici tesirleri olan endorfin salgılar. Egzersiz ek olarak kilonuzu yönetmenize ve genel sağlığınızı iyileştirmenize destek olabilir.
Rehavet teknikleri zihninizi ve bedeninizi sakinleştirmenize destek olabilir. Yoga, meditasyon ve derin soluk egzersizleri benzer biçimde birçok değişik rehavet tekniği mevcuttur.
Toplumsal yardımcı hepimiz için önemlidir, sadece stresle savaşım eden kişiler için bilhassa önemlidir. Yardımcı sunabilecek arkadaşlarınız ve ailenizin olması zor zamanlarla başa çıkmanıza destek olabilir.
Sıhhatli beslenme, hem fizyolojik aynı zamanda zihinsel olarak kendinizi daha iyi hissetmenize destek olabilir. Sıhhatli bir rejim yapmak, ruh halinizi ve enerji seviyenizi iyileştirmeye destek olabilir ve ek olarak zayıflamanıza yahut sıhhatli bir kiloyu korumanıza destek olabilir.
Uyku hem fizyolojik aynı zamanda psikolojik esenlik için eğer olmazsa olmazdır. Yeterince uyumadığınızda, stresli ve bunalmış hissetme olasılığınız daha yüksektir. Her gece minimum 7-8 saat uyuduğunuzdan güvenli olun.
Sıhhatli Başa Çıkma Mekanizmaları
Stresle ve zor duygularla başa çıkmanıza destek olabilecek ve yemeğe yönelmenize ihtiyaç duymadan uygulayabileceğiniz birçok sıhhatli başa çıkma mekanizması vardır. Birtakım örnekler şunlardır:
- Egzersiz yapmak
- Yoga yahut meditasyon
- Okuma
- Müzik dinlemek
- Arkadaşlarınız yahut ailenizle süre dercetmek
- Öğle uykusu
- Masaj yaptırmak
- Bir dergide yazmak
Sizin için işe yarayan ve devamlı kullanabileceğiniz sıhhatli başa çıkma mekanizmaları bulmak önemlidir. Stresli yahut romantik hissettiğinizde, yemeğe yönelmek yerine sıhhatli bir başa çıkma mekanizması seçmeye çalışın. Bu, romantik yeme döngüsünü kırmanıza ve genel esenlik ve refahınızı iyileştirmenize destek olacaktır.
Duygusal yeme bozukluğunun üstesinden gelmek için yapabileceğiniz en mühim şeylerden biri kuvvetli bir yardımcı sistemi oluşturmaktır. Bu, duygularınızı anlamanıza ve daha sıhhatli başa çıkma mekanizmaları geliştirmenize destek olabilecek aile üyeleri, dostlar, terapistler yahut öteki profesyonelleri içerebilir.
Stresli yahut romantik hissettiğinizde, size yardımcı ve seka sağlayabilecek biriyle konuşmak yararlı olabilir. Duygularınız ile alakalı konuşmak, onları işlemenize ve daha sıhhatli başa çıkma yolları geliştirmenize destek olabilir.
Hayatınızda yeme alışkanlıklarınız hikayesinde sizi görevli dokunabilecek kişilerin olması da önemlidir. Tertipli olarak denetim edebileceğiniz birinin olması, hedeflerinize ulaşmanıza ve aşırı yemekten kaçınmanıza destek olabilir.
Duygusal yeme bozukluğunun üstesinden kendi başınıza gelmekte zorlanıyorsanız, ustalaşmış yardım almak yararlı olabilir. Bir terapist, romantik yeme bozukluğunuzun kökenini belirlemenize ve stres ve zor duygularla sıhhatli bir halde başa çıkma stratejileri geliştirmenize destek olabilir.
S: Duygusal yeme nelerdir?
A: Duygusal yeme, açlığınızdan ziyade duygularınıza reaksiyon olarak yiyecek yemenizdir. Stresli, mutsuz yahut sadece hissettiğinizde kendinizi daha iyi sezmek için yiyebilirsiniz.
S: Duygusal yeme bozukluğunun sebepleri nedir?
A: Duygusal yemeye katkıda bulunabilecek pek oldukca değişik unsur vardır, bunlardan bazıları şunlardır:
- Stres
- Keder
- Yalnızlık
- Kaygı
- Can sıkıntısı
S: Duygusal yemenin neticeleri nedir?
Duygusal yeme alışkanlığının pek oldukca negatif kararı olabilir, bunlardan bazıları şunlardır:
- Kilo alımı
- Sıhhat sorunları
- Kendine güvensiz
- İlişki sorunları
0 Yorum